Je hebt een toffe vacature gevonden waar je graag op solliciteert. Maar het schrijven van een goed cv… dat is nog een dingetje. Het kan zijn dat je pas begonnen bent met solliciteren of dat je al een tijdje op zoek bent. Het schrijven van een geweldig cv blijft altijd lastig. Maar geen reden tot paniek! Wij hebben 15 tips voor een geweldig cv voor je, zodat je weer aan de slag kunt. Mocht je er nog steeds niet uitkomen, dan kun je altijd bij een van onze collega’s aan de bel trekken. Zij helpen je graag!
1. Houd je cv simpel
Met een cv geef je een korte schets van jouw opleiding, werkervaring en je interesses. Gebruik het om je sterke punten te benoemen zonder al te veel bijzaken te noemen. Het is later altijd mogelijk om gedetailleerde informatie te geven als je voor een gesprek bent uitgenodigd.
2. Prestaties voorop
Gebruik actieve werkwoordsvormen, zoals: ik voltooide, vormde, regelde, verwierf, was verantwoordelijk voor, gaf leiding aan. Gebruik bulletpoints om jouw belangrijkste wapenfeiten te onderstrepen. Wijd geen ellenlange zinnen aan eerdere functies.
3. Gebruik een omgekeerde chronologie
Start met je huidige baan en werk terug in de tijd. Vermeld de naam en het land van jouw werkgever, met begin- en einddatum, de precieze functie met een korte beschrijving van jouw prestaties. Solliciteer je voor het eerst? Schrijf dan elke relevante werkervaring op.
4. Stem het cv af op het bedrijf
Maak een basis cv en pas hem aan op elke sollicitatie. Schrijf vanuit de gedachte waarom die vacature en organisatie bij jou passen. Dus als je naar een baan in de IT-sector solliciteert, let er dan op dat je dat aspect in al jouw vorige banen zo veel mogelijk naar voren brengt. Beter een paar gerichte sollicitatiebrieven dan honderd dezelfde, toonloze, algemene brieven per week de deur uit.
5. Resultaat
Link je vaardigheden aan een specifiek resultaat waar je veel over weet. Schrijf niet alleen op dat je vernieuwend bent, maar geef daar ook voorbeelden van. Bijvoorbeeld door een presentatie toe te voegen, zodat werknemers een beter beeld krijgen van wat je kunt.
6. Wees eerlijk
Het is nooit goed om te liegen in je cv. Het is tijdverspilling voor jezelf en voor jouw mogelijke werkgever. Dicht bijvoorbeeld geen ‘gaten’ in je cv. Drie aanvullende maanden aan een bepaalde baan plakken lijkt misschien een goed idee, maar als je betrapt wordt, krijg je de baan zeker niet. Wees ook niet te bescheiden. Als je denkt dat de drie zomers die je voor een vrijwilligersorganisatie hebt gewerkt aantonen dat je goed kunt plannen en organiseren – schrijf dat dan op.
7. Subtiel gebruik van kleur en design
Gebruik een opvallende en/of afwijkende opzet. Bijvoorbeeld een van onderstaande cv’s. Daarnaast is het belangrijk dat je een persoonlijk profiel toevoegt waarin je uitlegt wie je bent en wat je te bieden hebt. Licht hier enkele kernpunten uit, bijvoorbeeld een project waar je trots op bent en welke vaardigheden je hierdoor (beter) kan.
8. Activiteiten tijdens je opleiding
Ben je minder dan twee jaar aan het werk? Besteed dan ook aandacht aan jouw activiteiten naast je opleiding. Voorzitter van de voetbalvereniging, secretaris van de feestcommissie, vertegenwoordiger van de studentenvakbond, het kan zeer waardevol zijn. Op die manier toont je dat je enthousiast bent en initiatief durft te nemen. Houdt hierbij wel in het achterhoofd dat je per functie, waar je op solliciteert, bekijkt of de activiteit waardevol is.
9. Plaats een foto
Geen feestfoto of vakantieshot ver weg. Een pasfoto waarop je gezicht goed te zien is valt op en komt professioneel over op je cv.
10. Een duidelijk cv
Een recruiter of intercedent scant over het algemeen jouw cv in niet meer dan tien seconden. Daarom is het beter om de informatie in je cv duidelijk samen te vatten.
11. Wees creatief
Durf iets leuks te vertellen over een hobby, baan of iets anders creatiefs: foto, icoontjes, dikgedrukt, kleur etc. Maak je cv persoonlijk door te laten zien wie je bent. Zo valt hij direct op.
12. Aanbevelingen
Vraag om een aanbeveling van betrouwbare bronnen, bijvoorbeeld van vorige werkgevers of iemand van een vrijwilligersorganisatie. Wanneer je dit doet, geef dan aan welke vaardigheid je laat benadrukken en ook welk resultaat de ander hierdoor heeft ervaren.
13. Stuur altijd cv mee (en andersom)
Stuur bij een sollicitatie altijd een cv mee, ook als daar niet specifiek om gevraagd wordt. Andersom ook. Stuur altijd een motivatie, ook al wordt er niet om gevraagd.
14. Twee paar ogen
Voordat je jouw cv verstuurt, laat het lezen door een goede vriend(in) om fouten op te sporten of tips te krijgen. Na een paar keer lezen en bijschaven is het lastig om naar je cv te kijken en nieuwe dingen op te sporen. Maak je cv nooit in één keer af. Laat het altijd een paar uur liggen en lees het vervolgens nog eens goed door voordat je het verstuurt.
15. Het aantal pagina’s
Voorheen werd altijd geroepen dat een cv maar uit één pagina mag bestaan. Maar het is toch best lastig om je (eventuele) opleiding, werkervaring, activiteiten, taalniveaus of overige belangrijke zaken op te schrijven. De meeste recruiters waarderen dan ook een cv van twee pagina’s. Maar er nooit meer van, want een recruiter scant natuurlijk heel snel jouw papieren visitekaartje.