Ter gelegenheid van ‘Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk’ spraken wij Corina. Zij behaalde haar BHV-certificaat via een DOORZAAM-scholingsvoucher. In dit interview lees je er alles over: hoe zij op de mogelijkheid hiertoe gewezen is, haar ervaring met het volgen van de cursus en waarom dit onder andere voor jou interessant kan zijn!
Corina volgde bij haar eerdere baan in het verleden al een BHV-cursus. Momenteel werkt zij met veel plezier bij Base Logistics. Corina wilde graag haar kennis opfrissen door een herhalingscursus te volgen. “Toen ik de nieuwsbrief las waarin stond dat ik mijn BHV-certificaat kon behalen via de DOORZAAM-scholingsvouchers, heb ik mezelf hier meteen voor aangemeld! Dat soort dingen moet je gewoon doen om je vaardigheden te verbeteren, ook voor de toekomst, want een BHV-certificaat is namelijk 5 jaar geldig!”.
Waarom een BHV-herhalingscursus en geen andere opleiding?
We vroegen Corina waarom zij zo graag haar BHV-herhalingscertificaat wilde behalen. Hierover hoefde zij niet lang na te denken: “Ik wilde mijn BHV-herhalingscertificaat behalen voor de veiligheid van de mensen om mij heen, zodat ik kan helpen als er iets gebeurt; dat staat voor mij gewoon bovenaan”.
Corina past de cursus in het dagelijks leven goed toe
In het dagelijks leven heeft ze veel profijt van de cursus: “Als ik bij een bedrijf kom, kijk ik ook altijd eerst waar de brandblussers hangen, wat de vluchtroutes zijn en waar de verzamelplek is. Dat zijn de dingen die je leert tijdens de cursus”. Ook vertelt Corina dat ze de theorie in het dagelijks leven toe heeft kunnen passen en daarmee levens heeft gered. “Ik heb de theorie toegepast in de praktijk door bijvoorbeeld iedereen veilig naar buiten te leiden tijdens een noodsituatie. Op dat moment was de leidinggevende op zijn kantoor, waardoor ik de enige was die wist hoe er actie ondernomen moest worden. Ik nam de leiding, dit is een belangrijk onderdeel van de cursus. Ook toen een collega haar vinger sneed, kon ik meteen zien dat het serieus was en dat ze naar de huisarts moest voor hechtingen. Veiligheid staat voor mij voorop, dat zeg ik niet voor niets. Op zo’n moment is het actie-reactie. Ik was eerst altijd heel terughoudend, maar dat leer je vanzelf; je moet lef hebben.”
“Eerst durfde ik niet eens het gasfornuis aan te zetten en nu blus ik brandjes.”
Hoe verliep de cursus?
“Je bent eerst ongeveer een uurtje bezig met de theorie, waarna je aan de slag gaat in de praktijk. Je leert zaken zoals reanimatie, de stabiele zijligging, maar ook hoe je brandjes moet blussen. In een nagebouwd kantoorgebouw oefenden we dit, op zo’n moment merk je pas hoe warm een brand kan zijn. Daarnaast viel een docent ook ineens flauw tijdens de les; hij wilde even testen hoe iedereen hierop zou reageren.”