Het moment waar we allemaal naar uitkeken: de versoepeling van de coronamaatregelen. Nu ze langzaam verdwijnen en het leven weer bijna het oude normaal wordt kan er ook een verschuiving plaatsvinden op werkgebied. Misschien ben jij al een tijdje op zoek en lukt het maar niet om passend werk te vinden. Dit kan best wat onzekerheden met zich meebrengen. Daarom heeft onze SEO marketeer / tekstschrijver Melissa een handig stappenplan geschreven voor het zoeken naar werk na de corona pandemie.
Met dit stappenplan ben je goed voorbereid
Stap 1 Welke baan past bij mij
Stap 2 Doe genoeg research
Stap 3 Maak je cv solliciteer-proof
Stap 4 Wees flexibel
Stap 5 Oefen met videosolliciteren
Stap 1 Welke baan past bij mij?
Wil je graag werk zoeken, dan zie je soms de bomen door het bos niet meer. Hierdoor weet je misschien niet altijd waar je nou écht gelukkig van wordt. En dat is wel belangrijk, want je spendeert heel wat uren van je leven op het werk. Het is handig om jezelf daarom een aantal vragen te stellen, zodat je al snel een beter beeld krijgt van wat je wilt:
- Wat is voor mij belangrijk in een nieuwe baan?
- Welk salaris heb ik voor ogen, met doorgroeimogelijkheden en vrijdagmiddagborrels/activiteiten?
- Welke werkzaamheden passen bij mij?
- Wil ik mezelf verder ontwikkelen in een baan?
- Zoek ik een gezellige en open werkomgeving of toch meer zakelijk?
- Past een groot of klein bedrijf bij mij?
Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen te bedenken. Ik heb je in ieder geval alvast wat inspiratie gegeven, wellicht kun je er zelf ook een aantal bedenken. Ga voor jezelf na wat jij écht belangrijk vindt in een nieuwe baan. Maak er bijvoorbeeld een lijstje, moodboard of mindmap van. En goed om te weten: geen een baan is perfect.
Stap 2 Doe genoeg research
Grote kans dat je al heel wat vacatureteksten voor je hebt gehad tijdens de corona pandemie, maar nog niet helemaal zeker weet welke nu matchen met jou. Vanuit stap 1 weet je in ieder geval al wat je ongeveer wilt in een andere baan. Tijd om eens wat dieper op onderzoek te gaan! Een eerste indruk is natuurlijk altijd belangrijk. Bekijk daarom de website van het bedrijf. Wat voor gevoel geeft het jou? Bij sommigen hebben ze ook een ‘over ons’ pagina met foto’s van de medewerkers. Zie jij jezelf daar tussen staan? Dan is dat check nummer 1!
Via social media is er meestal ook genoeg te vinden. Stuur een berichtje naar een medewerker op LinkedIn als je vragen hebt over het bedrijf. Heb je een vacature voor ogen? Dan kun je ook altijd de contactpersoon bellen. Hij of zij weet alles over de baan en het bedrijf. Het is wellicht spannend om iemand die je niet kent een berichtje te sturen of te bellen. In het begin vond ik dat zelf ook altijd eng. Maar juist door iets te doen, leer je ervan en vind je het minder spannend. Gewoon doen dus!
Stap 3 Maak je cv solliciteer-proof
Solliciteer je via uitzendbureau WerkTalent, dan is cv niet altijd het belangrijkste. Het gaat uiteindelijk om jou als persoon, wat je kan en waarin je wilt groeien. Toch is het goed om jouw cv netjes en overzichtelijk op te stellen, zodat wij in een oogopslag zien wie je bent. Altijd handig als achtergrondinformatie. Maar hoe maak je jouw cv dan overzichtelijk?
Er zijn een aantal belangrijke punten die echt handig zijn op je cv. Schrijf op welke baan/banen je hebt gehad en wat jouw taken waren. Begin altijd met de meest recente baan. Heb je een studie gedaan, dan is het ook altijd goed om die te vermelden. En dan het uiterlijk.. er zijn heel wat templates in Word. Kies er eentje die bij je past en waar je overzichtelijk je informatie in kwijt kunt. Wil je een creatief cv? Dan kun je ook via canva een cv opmaken.
Wil je graag nog meer tips voor het schrijven van een cv? Bekijk dan hier onze 15 tips voor een geweldig cv.
Stap 4 Wees flexibel
Hoe graag je ook een andere baan wilt, ook na corona gaat het soms wat lastiger. Er wordt momenteel veel personeel gevraagd in winkels en de horeca, maar het kan zijn dat dit niet iets is wat je wilt. Heb je een bepaalde functie voor ogen die niet helemaal bij je past, dan kun je altijd bekijken of er doorgroeimogelijkheden zijn naar een functie die wel bij jouw wensen aansluit.
Niet elke baan is perfect en soms is het handig om wat water bij de wijn te doen. Zo heb ik zelf eerst een paar maanden bij een schoenenwinkel gewerkt, om vanuit daar verder te kijken voor een baan die past bij mijn studie en interesses.
Stap 5 Oefen met videosolliciteren
Heb je toch een toffe vacature gevonden én een sollicitatiegesprek gescoord, dan kan het zijn dat het niet op locatie is. De meeste bedrijven kiezen ervoor om toch nog via videobellen een sollicitatiegesprek te voeren. Het voordeel is dat je vanuit je vertrouwde omgeving het gesprek kunt leiden, maar een nadeel is dat je de reactie van jouw gesprekspartner moeilijk kunt peilen. Zorg voor een laptop met een goede camera en oefen alvast een paar keer met jezelf. Zo weet je ongeveer wat je te wachten staat en voel je je stukken zelfverzekerder. Én heb je een succesvol sollicitatiegesprek!
Conclusie
Solliciteren na corona brengt soms wat onzekerheden met zich mee, maar met dit stappenplan ben je al weer een heel eind op weg. Het belangrijkste is dat je kijkt naar een baan die bij je past en waar je je op je gemak voelt. En wees niet teleurgesteld of boos op jezelf als je ergens zit waar je het toch niet helemaal naar je zin hebt. De baan die wel goed bij je past komt dan vanzelf op je pad!